| Potrawa: PIZZA Z PIECZENIĄ Z JELENIA | |
| Składniki: Składniki. Ciasto: 25 dag mąki 3 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka soli woda bułka tarta.
Dodatki: 30-35 dag pieczeni z jelenia 5 dag cebuli 1 czerwona papryka lub parę cząstek papryki konserwowej pół puszki zielonego groszku 2-3 pomidory świeże pasteryzowane lub mrożone 20 dag żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach pieprz oregano sól pieprz natka zielonej pietrusz-ki 2 jajka około 2 szklanek mleka lub śmie-tanki.
| Sposób przygotowania: Przygotować ciasto: mąkę podgrzać i przesiać do wygrzanej miski, drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, szczyptą cukru, paroma łyżkami letniej wody i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać osoloną letnią wodę i wyrobić ciasto (około 20 minut) o konsystencji ciasta pierogowego. Uformować kulę, położyć w misce, przykryć miskę ściereczką, wstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uformować w dłoniach lub rozwałkować wałkiem cienki placek, ułożyć na posmarowanej oliwą i obsypanej tartą bufką tortownicy, lekko podwinąć ciasto na brzeg formy. Mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, wy-mieszać ze zeszkloną na oliwie cebulą pokrajaną w drobną kostkę i całość położyć na ciasto posmarowane oliwą. Jajka rozbić w mleku lub śmietance, dodać przyprawy, sól, tarty ser, wymieszać i masą tą zalać mięso. Na wierzchu ułożyć krążki lub pasemka papryki, cząstki pomidorów, posypać zielonym groszkiem. Foremkę z przygotowaną pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w zależności od jej rozmiarów. Po upieczeniu natychmiast podawać do jedzenia. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|