strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: PIZZA Z DZIKĄ KACZKĄ I PIECZARKAMI
Składniki:
Składniki. Ciasto: 2 szklanki mąki
4 dag drożdży
mleko
1 jajko
sól
2-3 łyżki oliwy
SÓI. Dodatki: 25 dag mięsa z pieczonej lub duszonej dzikiej kaczki
10 dag uduszonych pieczarek z 1 pokrajana drobno cebul
20 dag startego żółtego sera
po 1 strąku zielonej i czerwonej papryki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
mała puszka kukurydzy
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z paroma łyżkami ciepłego mleka i mąki oraz szczyptą cukru i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Podgrzaną mąkę prze-siać, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, podgrzane mleko, olej, pół łyżeczki soli i wyrobić na jednolitą masę o konsystencji twardszej niż ciasto pierogowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Tortownicę po-smarować tłuszczem, położyć rozwałkowany placek z podwiniętymi brzegami i po-zostawić ponownie, aż ciasto nieco pod-niesie się. Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posmarować przecierem pomidorowym, równomiernie położyć mięso pokrajane w paski, przykryć uduszonymi pieczarkami z cebulą, dekoracyjnie ułożyć krążki lub pół-krążki papryki, posypać kukurydzą i startym żółtym serem. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut. Gorącą pizzę natychmiast podawać do jedzenia.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton