| Potrawa: PIZZA Z DZIKĄ KACZKĄ I PIECZARKAMI | |
| Składniki: Składniki. Ciasto: 2 szklanki mąki 4 dag drożdży mleko 1 jajko sól 2-3 łyżki oliwy SÓI.
Dodatki: 25 dag mięsa z pieczonej lub duszonej dzikiej kaczki 10 dag uduszonych pieczarek z 1 pokrajana drobno cebul 20 dag startego żółtego sera po 1 strąku zielonej i czerwonej papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego mała puszka kukurydzy sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z paroma łyżkami ciepłego mleka i mąki oraz szczyptą cukru i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Podgrzaną mąkę prze-siać, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, podgrzane mleko, olej, pół łyżeczki soli i wyrobić na jednolitą masę o konsystencji twardszej niż ciasto pierogowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Tortownicę po-smarować tłuszczem, położyć rozwałkowany placek z podwiniętymi brzegami i po-zostawić ponownie, aż ciasto nieco pod-niesie się. Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posmarować przecierem pomidorowym, równomiernie położyć mięso pokrajane w paski, przykryć uduszonymi pieczarkami z cebulą, dekoracyjnie ułożyć krążki lub pół-krążki papryki, posypać kukurydzą i startym żółtym serem. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut. Gorącą pizzę natychmiast podawać do jedzenia. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|