strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: NALEŚNIKI Z MIĘSEM Z DZIKA ZAPIEKANE Z SEREM
Składniki:
Składniki: ciasto: 25 dag maki
3 jajka
1 szklanka mleka
pól szklanki wody
1 łyżka roztopionego masła
sól
kawałek słoniny do smarowania patelni
2-3 łyżki utartego żółtego sera. Nadzienie: 40 dag skruszałego mięsa z łopatki lub okrawków mięsa z dzika
5 dag tłuszczu
1 cebula
mąka
szczypta majeranku i kminku
ostra papryka w proszku
sól.
Sposób przygotowania:
Przygotować naleśniki: żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozrobić z mlekiem, dodać przesianą mąkę, sól, wyrobić na jednolitą masę, rozprowadzić ciepłą, przegotowaną wodą, dodać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i natychmiast smażyć naleśniki. Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, wlać porcję ciasta i smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od patelni, placek odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na płaskim talerzu, położonym na garnku z gorącą wodą. Przygotować nadzienie: mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, lekko oprószyć mąką, włożyć razem z drobno pokrajaną cebulą na rozgrzany tłuszcz w patelni, często mieszać, aby mięso równomiernie zrumieniło się. Całość przełożyć do rondla, lekko oprószyć kminkiem i majerankiem (można innymi przyprawami), wlać parę łyżek przegotowanej wody i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć pokrywkę, odparować, aby uzyskać gęsty sos, doprawić do smaku solą, zmieloną papryką, ewentualnie pieprzem. Przygotowany farsz położyć na środku ciepłych naleśników i złożyć brzegi ciasta do środka, aby uzyskać prostokąty. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, położyć przygotowane naleśniki, posypać utartym żółtym serem, lekko oprószyć papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika do zapieczenia. Gotową potrawę natychmiast podawać do jedzenia z dodatkiem surówki z porów, zielonej sałaty, czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton