strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: NALEŚNIKI Z MIĘSA Z JELENIA I GRZYBÓW
Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
3l4 szklanki gęstej śmietany
2 jajka
1 łyżka stopionego masła
sól
kawałek słoniny do smażenia. Nadzienie: 30 dag mięsa uduszonego lub ugotowanego z jelenia
25 dag pieczarek
10 dag cebuli
2 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki lub koperku
5 dag urasta
sól
pieprz
wywar.
Sposób przygotowania:
Przygotować naleśniki: mąkę, śmietanę, mleko i sól ubić trzepaczką na jednolitą masę, dodać masło i jajka, ponownie dokładnie wyrobić i odstawić ciasto na pól godziny. Usmażyć pojedynczo naleśniki: patelnię silnie rozgrzać, posmarować słoniną, wlać porcję ciasta, smażyć aż ciasto będzie odstawało od patelni, placek odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na talerzu położonym na garnku z gorącą wodą. Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez maszynkę. Pieczarki oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody, drobno posiekać, podsmażyć na maśle razem z drobno pokrajaną cebulą, lekko ochłodzić. Do pieczarek dodać zmielone mięso, rozdrobnioną zieloną pietruszkę lub koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby nadzienie było zbyt twarde, dodać parę łyżek wy-waru. Na środku każdego naleśnika położyć nadzienie uformowane w prostokąt, brzegi placka złożyć do środka. Przygotowane w kształcie prostokącików naleśniki tuż przed podaniem obsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawać można jako samodzielne danie z dodatkiem zielonej sałaty, cykorii, papryki. Naleśniki te są również znakomitym dodatkiem do zup czystych, np. do barszczu czerwonego.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton