| Potrawa: BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI |  |
| Składniki: Składniki: 1-2 paczki barszczu czerwonego (wg proporcji na opakowaniu) 7 kostka rosołu lub 1 łyżeczka przyprawy „Vegeta ; 1-2 ząbki czosnku majeranek sól 50 dag średniej wielkości ziemniaków 1 jajka (po pół na 1 porcję) 15 dag wędzonego chude-go boczku około 2 litrów wody. '.
| Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować stawiając garnek z ziemniakami na chwilę na płycie pieca. Boczek pokrajać w drobną kostkę i usmażyć na patelni.
Z przygotowanej wody odlać pół litra i w tej wodzie rozprowadzić 2 torebki barszczu i dodać do zagotowanej pozostałej to jest do półtora litra wody, dodać również kostkę rosołową, całość gotować około 15 minut. Później zupę przecedzić, aby powstał klarowny barszcz. Jajka umyć i ugotować na twardo (do wody dodać pół łyżeczki soli, wówczas jajka nie będą pękać), obrać ze skorupek. Barszcz doprawić solą, roztartym czosnkiem; majerankiem.
Podawać z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. Do każdej porcji włożyć dwie ćwiartki jajka. Jako dodatek - pieczywo. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|