strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
Składniki: 1-2 paczki barszczu czerwonego (wg proporcji na opakowaniu)
7 kostka rosołu lub 1 łyżeczka przyprawy „Vegeta ; 1-2 ząbki czosnku
majeranek
sól
50 dag średniej wielkości ziemniaków
1 jajka (po pół na 1 porcję)
15 dag wędzonego chude-go boczku około 2 litrów wody. '.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować stawiając garnek z ziemniakami na chwilę na płycie pieca. Boczek pokrajać w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Z przygotowanej wody odlać pół litra i w tej wodzie rozprowadzić 2 torebki barszczu i dodać do zagotowanej pozostałej to jest do półtora litra wody, dodać również kostkę rosołową, całość gotować około 15 minut. Później zupę przecedzić, aby powstał klarowny barszcz. Jajka umyć i ugotować na twardo (do wody dodać pół łyżeczki soli, wówczas jajka nie będą pękać), obrać ze skorupek. Barszcz doprawić solą, roztartym czosnkiem; majerankiem. Podawać z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. Do każdej porcji włożyć dwie ćwiartki jajka. Jako dodatek - pieczywo.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton