strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Bigosy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BIGOS KAMPINGQWY ZE SŁODKIEJ KAPUSTY
Składniki:
Składniki: 1 konserwa wolowa lub wieprzowa
1
kg słodkiej kapusty
2 cebule
15 dag kiełbasy zwyczajnej (lub innej)
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka przecieru pomidorowego lub 3-4 pomidory
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Z kapusty usunąć zniszczone wierzchnie liście, następnie drobno pokrajać, włożyć do garnka, zalane 2 szklankami wrzącej wody, chwilę pogotować (bez przykrycia). Następnie dodać drobno pokrajaną cebulę, . tłuszcz; przecier pomidorowy (lub pokrajane pomidory), pokrojone mięso z konserwy' oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykry- . ciem około 30-40 minut. W trakcie duszenia potrawę mieszać, aby nie przypaliła się. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Potrawa ma tę zaletę, że lepiej smakuje w dniu następnym. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton