| Potrawa: "Wodzianka" najłatwiejsza z zup |  |
| Składniki: Składniki: 10 dag wędzonego boc2ku lub słoniny albo 5 dag smalcu ze skwarkami 2 kostki rosołowe (tyle wody ile przewiduje przepis na opakowaniu) 2-3 ząbki czosnku czerstwy chleb lub wysuszone kromki chleba (po 1-2 kromki na osobę) sól pieprz dodać można 1 łyżkę drobno posiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Wodę (około półtora litra) zagotować z kostkami rosołowymi, czosnek rozetrzeć z solą, czerstwy chleb pokrajać w kostkę (suchy połamać na drobne kawałki). Boczek lub słoninę pokrajać w drobną kostkę i usmażyć. Do talerzy włożyć rozdrobniony chleb, zalać rosołem, dodać roztarty czosnek, pół łyżki tłuszczu ze skwarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieloną pietruszką.
Zupą (z kostki rosołowej) zalać chleb w talerzach tuż przed podaniem, ponieważ nie może długo stać, gdyż chleb rozmięka (z zupy robi się „maź").
Zupa ma parę zalet: jest łatwa i szybka w przygotowaniu, smaczna, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba i zbędnych skwarek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|