strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: "Wodzianka" najłatwiejsza z zup
Składniki:
Składniki: 10 dag wędzonego boc2ku lub słoniny albo 5 dag smalcu ze skwarkami
2 kostki rosołowe (tyle wody ile przewiduje przepis na opakowaniu)
2-3 ząbki czosnku
czerstwy chleb lub wysuszone kromki chleba (po 1-2 kromki na osobę)
sól
pieprz
dodać można 1 łyżkę drobno posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Wodę (około półtora litra) zagotować z kostkami rosołowymi, czosnek rozetrzeć z solą, czerstwy chleb pokrajać w kostkę (suchy połamać na drobne kawałki). Boczek lub słoninę pokrajać w drobną kostkę i usmażyć. Do talerzy włożyć rozdrobniony chleb, zalać rosołem, dodać roztarty czosnek, pół łyżki tłuszczu ze skwarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieloną pietruszką. Zupą (z kostki rosołowej) zalać chleb w talerzach tuż przed podaniem, ponieważ nie może długo stać, gdyż chleb rozmięka (z zupy robi się „maź"). Zupa ma parę zalet: jest łatwa i szybka w przygotowaniu, smaczna, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba i zbędnych skwarek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton