strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Ziemniaczano-kiełbasiany kociołek
Składniki:
Jest to potrawa wywodząca swój rodowód z kuchni ludowej. Zyskuje na smaku
jeżeli przygotowuje się ją w garnku żeliwnym ze szczelną pokrywką
a brzegi garnka i pokrywki zalepi się dobrze gliną. Ważną rolę odgrywa również ognisko
które należy rozpalić dużo wcześniej
aby uzyskać taką ilość żaru
która zagwarantuje całkowite zagłębienie garnka z potrawą. Potem do-rzuca się niewiele drzewa dla podtrzymania ognia. Składniki na 8-10 osób: 2 kg ziemniaków
1 kg kiełbasy (śląskiej
podwawelskiej lub zwyczajnej)
25 dag cebuli
25 dag wędzonego bocz-ku lub słoniny
2~ ząbki czosnku (można nie dodawać)
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, wypłukać i pokrajać w plasterki. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i pokrajać w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę lub plasterki, czosnek obrać i rozetrzeć. Dno kociołka lub garnka wyłożyć plasterkami boczku lub słoniny, następnie położyć warstwę ziemniaków, cebuli, roztarty czosnek (1 ząbek), posolić, oprószyć pieprzem, położyć warstwę kiełbasy, znów ziemniaki, cebulę, kiełbasę, aż do wypełnienia kociołka. Na wierzchu położyć cienkie plasterki boczku lub słoniny, przykryć pokrywką, brzegi zalepić gliną lub obciążyć kamieniami i wstawić głęboko w żar ogniska. Potrawa piecze się około półtorej godziny. Podawać do jedzenia z dodatkiem kiszonego ogórka lub konserwowej papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton