strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: WADZONA SZYNKA Z DZIKA (PEKLOWANA)
Składniki:
Surowce: szynka z młodego dzika (około 5 kg)
10-15 dag soli
1 dag saletry
1 dag cukru
przyprawy według uznania
można dodać: jałowiec
kolendrę
pieprz
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek
2
5 I wody.
Sposób przygotowania:
Przyprawy zmiażdżyć, zmieszać z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podzielić na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzeć w szynkę i włożyć ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryć drewnianym krążkiem i obciążyć ciężarkiem, przetrzymać przez 48 godzin. Wodę zagotować, ochłodzić, dodać pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalać mięso, przykryć drewnianym krążkiem i obciążyć ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieść do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracać mięso w zalewie. Mięso po wyjęciu opłukać, osączyć z wody i powiesić w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędzić w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu lub prze-trzymać ją zanurzoną w otrębach.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton