strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Konfitura z tarniny
Składniki:
Składniki: 1 kg oczyszczonych owoców
1 kg cukru
2 szklanki wody
kawałek cynamonu. parę goździków.
Sposób przygotowania:
Lekko przemarznięte owoce tarniny oczyścić z listków i ogonków, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka. Wodę zagotować z cukrem i gorącym syropem zalać owoce, ochłodzić i wstawić do chłodnego miejsca na 2 dni. Następnie owoce wyjąć, syrop gotować przez 5 minut, włożyć owoce, zagotować. Do czystych słoików włożyć owoce tarniny, dodać kawałeczek cynamonu, po 1 goździku. Syrop ponownie gotować 5-10 mi-nut i wrzącym zalać owoce w słoikach, zamknąć wieczkami. Aby lepiej konfitura przechowywała się, można słoiki wstawić do garnka z dnem wyłożonym listewkami lub papierem, dodać gorącej wody, przykryć pokrywką i gotować 10 minut na małym ogniu, licząc od chwili zagotowania wody. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Podawać do herbaty zamiast cukru, jako dodatek do pieczywa na śniadanie. Osączonymi owocami tarniny można de-korować wypieki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton