strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PŁUCKA Z DZIKA W WINIE
Składniki:
Składniki: płucka i serce z dzika
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
10 dag cebuli
5 dag urasta
3 dag mąki
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół cytryny
1 łyżeczka cukru
parę ziaren pieprzu
pól listka laurowego
pól łyżki bardzo drobno pokrajanej zielonej pietruszki. Zalewa: 200 ml octu
300 ml wody
parę ziaren ziela angielskiego
f0 ziaren jałowca
5 ziaren pieprzu
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Płucka i serce umyć, skrzepy krwi usunąć, namoczyć na 2-3 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem paru łyżek octu i soli, później płucka płukać tak długo, aż krew zostanie usunięta. Przygotować zalewę: wodę zagotować z przyprawami, ochłodzić. Płucka i serce włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na 12 godzin do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, podzielić na cząstki. Mięso włożyć do garnka, dodać rozdrobnione warzywa, wlać przegotowaną i osoloną wodę i gotować na małym ogniu, co pewien czas odwrócić mięso, aby równomiernie ugotowało się. Ugotowane płucka i serce wyjąć, ochłodzić i pokrajać w drobną kostkę. Przygotować sos: na rozgrzany tłuszcz w rondlu włożyć drobno pokrajaną cebule, oprószyć mąką, poddusić (zasmażka po-winna być biała), rozprowadzić częścią przecedzonego wywaru z płucek, dodać wino, sok z cytryny, przyprawy, doprawić do smaku solą i cukrem, chwilę pogotować (sos powinien być zawiesisty). Do sosu włożyć rozdrobnione płucka i serce, zieloną pietruszkę i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu, często mieszając, aby potrawa nie przypaliła się. Podawać z kaszą gryczaną, perłową lub ziemniakami z dodatkiem ostrych surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton