strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: ZUPA-KREM Z SARNIEJ WĄTRÓBKI Z GRZANKAMI
Składniki:
Składniki na 8-10 porcji: 60 dag wątróbki z sarny
daniela
jelenia lub łosia
i pęczek włoszczyzny bez kapusty
f0 dag cebuli
10 dag tłuszczu
3 żółtka
1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyć, oczyścić, wypłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Tłuszcz rozgrzać w patelni, włożyć rozdrobnione warzywa łącznie z cebulą, obsmażyć stale mieszając. Wątróbkę obrać z błon, wyżyłować, pokrajać w kostkę i do-dać do obsmażonych warzyw i razem chwilę obsmażyć, następnie przełożyć do rond-la, wlać szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem około pół godziny. Ochłodzone warzywa i wątróbkę dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mięsa. Do garnka wlać 2,5 litra przegotowanej wody, przecedzony sos z duszenia, zmielone warzywa i wątróbkę, chwilę pogotować. Zupę przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, od-stawić i zaciągnąć żółtkami (po dodaniu żółtek zupy nie wolno gotować ponieważ powstaną „kłaczki"). Zupę podawać w bulionówkach, posypaną zieloną pietruszką z dodatkiem grzanek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton