| Potrawa: WŁOSKIE SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO Z JELENIA | |
| Składniki: Składniki: 50 dag mięsa mielonego z je-lenia lub 25 dag mięsa z jelenia i 25 dag wieprzowiny 10 dag cebuli f0 dag wędzonego boczku i0-i5 dag pieczarek sól pieprz bazylia majeranek szałwia mięta tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Zmielone mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrobić i uformować z niego małe kuleczki.
Pieczarki oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody, pokrajać w plasterki. Cebulę obrać i pokrajać w cząstki. Boczek pokrajać w plasterki wielkością zbliżoną do pieczarek. Na patyczki szaszłykowi nakładać kolejno: kuleczki z mięsa, cząstki cebuli, plasterki pieczarek. Całość lekko oprószyć ziołami.
W głębokiej patelni dobrze podgrzać tłuszcz, włożyć przygotowane szaszłyki i smażyć obracając szpadkami, aby szaszłyki równomiernie usmażyły się.
Podawać z ryżem ugotowanym na syp-ko lub białym pieczywem z dodatkiem sezonowych sałatek i surówek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|