| Potrawa: AROMATYCZNE ZRAZIKI MIELONE Z DZIKA |  |
| Składniki: (z kuchni tureckiej)
Składniki: 50-60 dag mięsa mielonego z dzika 5 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag rozdrobnionych migdałów 1 bułka namoczona w mleku i lekko odciśnięta 1 jajko 5 dag masła 2 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki sól pieprz cyna-mon tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: W dużej patelni rozgrzać masło, włożyć mielone mięso, pokrajaną zieloną pietruszkę, ciągle mieszając dusić na średnim ogniu około 5 minut, później mięso wyło-żyć do salaterki, ochłod2ić. Do chłodnego mięsa dodać jajko, zmieloną, namoczoną bułkę, mielone orzechy, rozdrobnione mig-dały i dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Z przygotowanej aromatycznej masy mięsnej uformować wałeczki długości 5~ cm i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć na 2-3 minuty, aby zraziki dobrze usmażyły się i były soczyste. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|