strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: AROMATYCZNE ZRAZIKI MIELONE Z DZIKA
Składniki:
(z kuchni tureckiej) Składniki: 50-60 dag mięsa mielonego z dzika
5 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag rozdrobnionych migdałów
1 bułka namoczona w mleku i lekko odciśnięta
1 jajko
5 dag masła
2 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
cyna-mon
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
W dużej patelni rozgrzać masło, włożyć mielone mięso, pokrajaną zieloną pietruszkę, ciągle mieszając dusić na średnim ogniu około 5 minut, później mięso wyło-żyć do salaterki, ochłod2ić. Do chłodnego mięsa dodać jajko, zmieloną, namoczoną bułkę, mielone orzechy, rozdrobnione mig-dały i dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Z przygotowanej aromatycznej masy mięsnej uformować wałeczki długości 5~ cm i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć na 2-3 minuty, aby zraziki dobrze usmażyły się i były soczyste.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton