| Potrawa: KOTLETY MIELONE Z SARNY OWIJANE BOCZKIEM |  |
| Składniki: Składniki: 50 dag skruszałych okrawków z mięsa sarny (bez żył i powięzi) lub 30 dag mięsa z sarny i 20 dag wieprzowiny i namoczona w mleku i lekko odciśnięta bulka 1 jajko 10 dag cebuli sól pieprz majeranek tłuszcz do smażenia po 2 plasterki na kotlet wędzonego chudego boczku.
| Sposób przygotowania: Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę razem z namoczoną bułką, dodać jajko, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę (gdyby konsystencja była zbyt twarda do-dać 1-2 łyżki wywaru lub przegotowanej wody). Z wyrobionej masy uformować okrągłe kotlety, owinąć plasterkami bocz-ku, oprószyć majerankiem i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1-2 mi-nuty, wówczas uzyska się dobrze usmażone i soczyste kotlety.
Podawać z frytkami, ugotowanymi w całości ziemniakami, ostrymi surówkami, kom-potem z suszonych owoców lub ze śliwek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|