| Potrawa: Sezamowe kotlety z dzika | |
| Składniki: Składniki: 60 dag schabu bez kości z dzika 5 dag ziarna sezamowego 1 jajko sól pieprz tłuszcz do smażenia.
Zalewa jarzynowa: 100 ml octu 200 ml wody po 5 dag marchwi pietrusz-ki i selera f 0 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego bazylia.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i dodać do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie za-gotować, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć bazylią, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, na-czynie przykryć i wstawić do chłodne-go miejsca (do ±7°C) na dwa dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, po-krajać w plastry w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbić tłuczkiem. Kotlety obtoczyć w mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym (przy-gnieść dłonią, aby ziarna dobrze przy-kleiły się). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety podawać przybrane plasterkami cytryny, z do-datkiem ryżu ugotowanego na sypko (i ostro) lub frytkami oraz z brokułami, kalafiorem lub marchewką z groszkiem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|