strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Mięso z sarniny na pierożki
Składniki:
Składniki: 1 kg skruszałego mięsa z samy
jelenia lub daniela (nal7epiej drobne mięso
okrawki)
20 dag boczku lub słoniny
10 dag cebuli
1 pęczek włoszczyzny
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Skruszałe i umyte mięso włożyć do garnka razem z boczkiem lub słoniną, zalać wrzącą wodą, dodać umytą obraną i oczyszczoną włoszczyznę i cebulę, sól, pieprz, rozdrobnioną gałkę muszkatołową i ugotować do miękkości (przy końcu odparować wodę). Włoszczyznę i cebulę wyjąć i wykorzystać do sałatki. Mięso i bo-czek zmielić przez maszynkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do niedużych stoików włożyć masę mięsną, dobrze ucisnąć, aby nie było powietrza. Słoiki zamknąć wieczkami i gotować trzykrotnie: przez 2 godziny po upływie 48 godzin - przez 1 godzinę i po 24 godzinach - przez pół godziny. Przechowywać bez dostępu światła w chłodnym miejscu (do +10°C) nie dłużej niż 2 tygodnie. Po otwarciu pastę można dodatkowo doprawić zrumienioną cebulą. Może być doskonałym nadzieniem pierogów, -nożna nią także smarować naleśniki lub też wykorzystać do smarowania pieczywa. Najważniejsze, by po otwarciu stoika pasta została zużyta w ciągu jednego dnia.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton