| Potrawa: PILAW Z KUROPATWY | |
| Składniki: Składniki: 25 g obranych migdałów 25 g orzechów pistacjowych 30 ml (2 łyżki stołowe) oleju 1 mata cebulka dokładnie posiekana 2 piersi kuropatwy pokrajane na ćwiartki 5 ml (1 łyżka) szafranu 125 ml delikatnego rosołu z kuropatwy lub kurczaka lub też wody 2 łyżki stołowe cukru 45 ml (3 łyżki stołowe) wody skórka otarta z jednej pomarańczy 100 g długiego ryżu.
| Sposób przygotowania: Obsmażyć migdały i orzechy pistacjowe na oleju i od-stawić. Obrumienić delikatnie cebulę i również odstawić. Zrumienić piersi kuropatwy na złoty kolor, dodać szafran i rosół, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut aż zmięknie. W czasie duszenia mięsa ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie miękki, odlać i trzy-mać w cieple. Rozpuścić cukier w wodzie, dodać skórkę pomarańczową i ugotować gęsty syrop. Ułożyć kawałki kuropatwy z cebulą i orzechami na ryżu, dodać sos od kuropatwy i polać syropem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|