strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BEFSZTYK WALIZECZKA
Składniki:
W latach trzydziestych uważano powszechnie
że jedzenie krwistych befsztyków pobudza w mężczyźnie żądzę i temperament. Składniki: 2 grube befsztyki z polędwicy
25 g grzybów
8 ostryg
sól
pieprz
10 ml (2 łyżeczki od herbaty) oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Befsztyki przeciąć w poprzek (nie docinając do końca). rozłożyć i ułożyć na każdym kawałku 4 ostrygi i połowę porcji grzybów. Złożyć i zaszyć mocną nitką. Posmarować oliwą i smażyć na gorącym ruszcie przez 5 minut po każdej stronie według własnego gustu. Przed podaniem usunąć nici.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton