| Potrawa: Kurczak a la Neron | |
| Składniki: Składniki.' 2 kuropatwy (w oryginale kurczak) pól cytryny pęczek ziół: pietruszka tymianek bazylia i gałązką rozmarynu. 1 ząbek czosnku łyżka oliwy 50 g wina Wermut kilka listków laurowych 1-2 łyżki koniaku lub spirytusu pieprz sól wątróbka z kuropatw.
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Do środka tuszek włożyć zioła i utartą skórkę z cytryny, po połówce ząbka czosnku i pokrajaną drobno wątróbkę. Kuropatwy natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, polać oliwą i wstawić do na-grzanego piekarnika na 10 minut. Następnie tuszki skropić wermutem, na wierzchu położyć gałązkę rozmarynu i dalej piec skrapiając wytworzonym sosem. Miękkie kuropatwy wyjąć, po-dzielić na porcje i ułożyć na gorącym półmisku wyłożonym listkami laurowymi, polać alkoholem i zapalić. Jako dodatek podać ziemniaki drążone, frytki, zieloną sałatę, cykorię. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|