strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Kurczak a la Neron
Składniki:
Składniki.' 2 kuropatwy (w oryginale kurczak)
pól cytryny
pęczek ziół: pietruszka
tymianek
bazylia i gałązką rozmarynu. 1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
50 g wina Wermut
kilka listków laurowych
1-2 łyżki koniaku lub spirytusu
pieprz
sól
wątróbka z kuropatw.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Do środka tuszek włożyć zioła i utartą skórkę z cytryny, po połówce ząbka czosnku i pokrajaną drobno wątróbkę. Kuropatwy natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, polać oliwą i wstawić do na-grzanego piekarnika na 10 minut. Następnie tuszki skropić wermutem, na wierzchu położyć gałązkę rozmarynu i dalej piec skrapiając wytworzonym sosem. Miękkie kuropatwy wyjąć, po-dzielić na porcje i ułożyć na gorącym półmisku wyłożonym listkami laurowymi, polać alkoholem i zapalić. Jako dodatek podać ziemniaki drążone, frytki, zieloną sałatę, cykorię.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton