strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Płonące naleśniki a la Gundel
Składniki:
Składniki: 8 usmażonych naleśników (po 2 na osobę)
50 g rumu. Nadzienie: 15 dag zmielonych włoskich orze-chów
pól szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka rumu
2 dag rodzynków
można dodać 1-2iyżeczki cukru waniliowego. Sos. pól (5 dag) czekolady gorzkiej lub deserowej
1 łyżka kakao
1-2 łyżki cukru
pól szklanki mleka
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: zagotować mleko razem z cukrem i cukrem pudrem, dodać orzechy i gotować, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i masę dokładnie wymieszać. Sos: czekoladę roztopić, dodać kakao, cukier, mleko z rozprowadzoną w nim mąką, chwilę pogotować na bardzo małym ogniu (można ustawić na płytce lub wstawić do garnka z gotującą się wodą). Gęsty sos odstawić z ognia. Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć na czworo lub zwinąć w ruloniki i ułożyć jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, wstawić na chwilę do silnie nagrzanego piekarnika. Gorące naleśniki tuż przed podaniem do jedzenia skropić rumem i zapalić. Oczywiście lepiej będzie, jeżeli rum doda-my do sosu w ostatniej fazie jego przyrządzania i zrezygnujemy z zapalania deseru. Wprawdzie to mniej efektowne podanie, ale za to bezpieczniejsze.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton