strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: SŁONKI Z NADZIENIEM ORZECHOWYM
Składniki:
Składniki: 4 stonki
3 dag masła
2 ząbki czosnku
sól
przyprawy curry Nadzienie: 20 dag wyłuskanych orzechów włoskich
6 dag bufki tartej
2 jajka
sól
cukier
curry
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór i wypatroszone słonki umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i wymieszanym z curry, pozostawić w chłodnym miejscu na dwie godziny. Przygotować nadzienie: orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, zmielić przez maszynkę do mielenia orzechów (można zetrzeć na tarce o średnich oczkach). Orzechy połączyć z przesianą bufką tartą, dodać żółtka, doprawić do smaku solą, odrobiną cukru, curry, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Tuszki słonek napełnić nadzieniem, brzegi spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą ba-wełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać częścią stopionego masła i wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo pozostałym masłem wymieszanym z wodą, później wytworzonym sosem. Po upieczeniu ze słonek zdjąć nić lub wyjąć wykałaczki i po-dawać polane niewielką ilością naturalne-go sosu ( krótkim sosem) z dodatkiem frytek, ryżu ugotowanego na sypko, łagodnych sałatek i surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton