| Potrawa: SŁONKI W SOSIE KOPERKOWYM | |
| Składniki: Składniki: 4 stonki 5 dag margaryny lub mada do smażenia i łyżka maki 1 szklanka
wywaru z jarzyn lub wody sól pieprz. Sos: 1 łyżka masła pól szklanki gęstej śmietany 1 pęczek drobno pokrojonego koperku sól 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, każdą przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, posolić, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Połówki tuszek oprószyć mąką, obsmażyć na margarynie lub maśle i całość przełożyć do rondla, podlać szklanką wywaru lub wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Gdyby zaszła potrzeba uzupełnić przegotowaną wodą nadmiernie wyparowany sos. Z łyżeczki mąki i masła sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ochłodzonym sosem, dodać do rondla ze słonkami, doprawić do smaku i całość dusić na bardzo małym ogniu około 10 minut. Następnie dodać rozdrobniony koperek, śmietanę, zagotować. Podawać z ziemniakami puree, ryżem ugotowanym na syp-ko, sałatką z pomidorów lub papryki, jasnymi kompotami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|