| Potrawa: Słonki pieczone tradycyjnie |  |
| Składniki: Składniki: 4 słonki (po 1 na osobę) 15-20 dag słoniny 5 dag masła sól pieprz (można dodać 2-3 ziarna ziela angielskiego) pół pęczka zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Słonki oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, przyprawami i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Do wnętrza tuszek włożyć po 1-2 gałązki zielonej pietruszki, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać lnianą lub bawełnianą nitką i włożyć do brytfanny. Słonki piec w dobrze nagrzanym piekarniku około
30-40 minut, skrapiając początkowo stopionym masłem i wodą, później wytworzonym sosem. Można także piec słonki na rożnie i często skrapiać tłuszczem. Po upieczeniu, ze słonek zdjąć nitki, ułożyć na rozgrzanym półmisku lub talerzach, polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, zieloną sałatą, surówką z cykorii, oprószoną marchewką, kompotami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|