| Potrawa: Paprykarz ze słonek |  |
| Składniki: Składniki: 2 słoniny 10 dag cebuli 5 dag koncentratu pomidorowego 1 szklanka gęstej śmietany 2 szt. papryki czerwonej tzw. pomidorowej 5 dag tłuszczu 1 łyżeczka papryki w proszku mąka sól.
| Sposób przygotowania: Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, posolić i wstawić na 1-2 godz. do chłodnego miejsca. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, lekko podsmażyć (zeszklić) na tłuszczu. Cebulę wyjąć z tłuszczu, porcje mięsa lekko oprószyć mąką, obsmażyć, całość przełożyć do rondla, dodać podsmażoną cebulę, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po półgodzinnym duszeniu do-dać paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrajaną w kostkę. Nadmiernie wy-parowany sos w czasie duszenia można uzupełnić przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie dodać śmietanę wymieszaną ze sproszkowaną papryką, doprawić do smaku solą i jeszcze przez chwilę dusić na małym ogniu.
Podawać z kładzionymi kluskami, makaronem domowym, surówką z cykorii. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|