strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Słonki z jabłkami
Składniki:
Składniki: 4 słonki
10 dag słoniny
5 dag tłuszczu
50 dag kwaśnych jabłek (renety
anto-nówki)
2-3 gałązki zielonej pietruszki
majeranek
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Stonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić na 1-2 godziny do chłodnego miejsca. Następnie do środka włożyć małą gałązkę zielonej pietruszki, tuszki owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub słoninę przypiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku, skrapiając początkowo 2-3 łyżkami przegotowanej wody, później wytworzonym sosem. Prawie miękkie stonki wyjąć, na dno brytfanny położyć obrane, pokrajane i oprószone majerankiem grube plastry jabłek, a na nich stonki. Dalej piec, aż mięso będzie miękkie. Słonki podaje się obłożone plastrami jabłek z sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą i ziemniakami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton