| Potrawa: Słonki z jabłkami |  |
| Składniki: Składniki: 4 słonki 10 dag słoniny 5 dag tłuszczu 50 dag kwaśnych jabłek (renety anto-nówki) 2-3 gałązki zielonej pietruszki majeranek sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Stonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić na 1-2 godziny do chłodnego miejsca. Następnie do środka włożyć małą gałązkę zielonej pietruszki, tuszki owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub słoninę przypiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku, skrapiając początkowo 2-3 łyżkami przegotowanej wody, później wytworzonym sosem. Prawie miękkie stonki wyjąć, na dno brytfanny położyć obrane, pokrajane i oprószone majerankiem grube plastry jabłek, a na nich stonki. Dalej piec, aż mięso będzie miękkie.
Słonki podaje się obłożone plastrami jabłek z sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą i ziemniakami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|