| Potrawa: Słonki z rusztu |  |
| Składniki: Składniki: 4 słonki IS-20 dag słoniny parę gal4zek zielonej pietruszki 2 dag masła sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Stonki oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Do wnętrza tuszek włożyć po 1-2 gałązki zielonej pietruszki, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, przypiąć wykałaczkami, piec na rożnie skrapiając roztopionym masłem.
Podawać z frytkami, ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem fasolki szparagowej, zielonej sałaty, sałatką wiosenną z rzodkiewek, mizerią. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|