strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Dzika kaczka w czerwonej kapuście.
Składniki:
Składniki: t dzika kaczka. 10 dog smalcu. 80 dog czerwonej kapusty
10 dog cebuli
1 dog mąki
15 dog kwaśnych jabłek
2 dog masła. 1 dog rodzynek
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
majeranek
tymianek
gałka muszkatołowa. Zalewa octowo-jarzynowa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dog marchwi
pie-truszki i selera. t 0 dog cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 Listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: umyte, obrane i opłukane warzywa pokrajać w tatarki, obgotować w wodzie, dodać ocet. przyprawy, zagotować, ochłodzić. Kaczkę włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7°C) na dwa dni (parę razy w tym czasie kaczkę obracać w zalewie). Po wyjęciu z za-lewy kaczkę dobrze osączyć, podzielić na cztery części (odciąć szyję i skrzydła). Porcje kaczki oprószyć mąki i obsmażyć na tłuszczu i całość przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i lekko podsmażyć na maśle razem z pokrajanymi podrobami i przełożyć do rondelka z kaczką, następnie dodać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć i całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Kapustę opłukać, poszatkować, włożyć do garnka, dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych otworach, gotować na małym ogniu, często mieszając, aby kapusta nie przypaliła się dodać trochę wody. Miękką kapustę przełożyć do rondla z kaczką, dodać rodzynki. doprawić do smaku solą, cukrem, przyprawami (w razie potrzeby dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy) i całość dusić około 20 minut na bardzo małym ogniu. Po-dawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami §śląskimi z dodatkiem surówki ż selerów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton