strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Dzika kaczka pikantna
Składniki:
Składniki: 1 dzika kaczka. 3-4 ząbki czosnku
10 dog smalcu (jeżeli kaczka tłusta - 5 dog smalcu)
1 Łyżka mąki. 1 łyżeczka mielonej papryki
sól
pieprz
1 Łyżka drobno usiekanej pietruszki. cytryna. Zalewa: t 50 ml octu
350 ml wody; 10 dog cebuli
2-3 ząbki czosnku
po parę ziaren pieprzu
ziela angielskiego i jałowca
2~listki laurowe
pół łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z octem, plasterkami cebuli. przyprawami i cukrem, ochłodzić. dodać roztarty z solą czosnek. Oskubaną ż piór wypatroszoną i umytą kaczkę włożyć do emaliowanego garnka, wlać zimną zalewę z przyprawami, naczynie przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7°C) na 2-3 dni, obracając kaczkę w tym czasie parę razy. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, podzielić. na porcje, natrzeć solą, roztartym czosnkiem i oprószyć mąką wymieszaną z papryką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, poi ożyć porcje kaczki, zarumienić i całość przełożyć do rondla, dodać 3/4 szklanki wody i dusić w tzw. krótkim sosie do miękkości pod przykry-ciem. Wyparowany sos uzupełnić wodą lub wywarem. Pod koniec duszenia sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą, zagotować. Porcje kaczki podawać polane niewielką ilością sosu i posypane zieloną pietruszką z dodatkiem klusek domowych oraz z sezonowymi surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton