| Potrawa: Dzika kaczka z fasola szparagową | |
| Składniki: Składniki: 1 dzika kaczka 7 dog smalcu. 50 dog fasolki szparagowej (lub 1 konserwa z fasolką szparagową) 1 Łyżka mąki 2 dog masła. t /2 cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz przyprawa „Vegeta" lub .jarzynka".
Zalewa octowo-jarzynowa: 200 ml octu 400 ml wady po 5 dog marchwi pietruszki i selera. 10 dog cebuli 2=3 ziarna ziela an-gielskiego 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Skruszałą kaczkę oskubać z piór. opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: obrane, opłukane warzywa pokrajać. obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy i ochłodzić. Kaczkę włożyć do naczynia, zalać chłodną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 dni (do + 7°C). W tym czasie kaczkę parę razy obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy, kaczkę osączyć, podzielić na porcje i obsmażyć na gorącym smalcu, a następnie całość przełożyć do rondla lub płaskiego garnka. Do= dać szklankę przegotowanej wody, Łyżeczkę przyprawy ,.jarzynka" lub „Vegeta", sól i pieprz (można zamiast wody dodać szklankę wywaru jarzynowego) i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia naczynie odkryć i odparować nad-miar płynu. Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokrajać w ukośne romby, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier do smaku i ugotować. Mąkę podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, rozprowadzić wywarem z fasolki (sos powinien być konsystencji gęstej śmietany), doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny tub kwaskiem cytrynowym, cukrem, chwilę gotować na małym ogniu. Fasolkę odcedzić, wyłożyć ponownie do garnka; zalać sporządzonym sosem, mieszając zagotować. Fasolkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu położyć gorące porcje kaczki. Podawać z ziemniakami z wody, lub kluskami z dodatkiem zielonej sałaty, łagodnymi surówkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|