strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Dzika kaczka z fasola szparagową
Składniki:
Składniki: 1 dzika kaczka
7 dog smalcu. 50 dog fasolki szparagowej (lub 1 konserwa z fasolką szparagową)
1 Łyżka mąki
2 dog masła. t /2 cytryny lub kwasek cytrynowy
sól
pieprz
przyprawa „Vegeta" lub
.jarzynka". Zalewa octowo-jarzynowa: 200 ml octu
400 ml wady
po 5 dog marchwi
pietruszki i selera. 10 dog cebuli
2=3 ziarna ziela an-gielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Skruszałą kaczkę oskubać z piór. opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: obrane, opłukane warzywa pokrajać. obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy i ochłodzić. Kaczkę włożyć do naczynia, zalać chłodną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 dni (do + 7°C). W tym czasie kaczkę parę razy obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy, kaczkę osączyć, podzielić na porcje i obsmażyć na gorącym smalcu, a następnie całość przełożyć do rondla lub płaskiego garnka. Do= dać szklankę przegotowanej wody, Łyżeczkę przyprawy ,.jarzynka" lub „Vegeta", sól i pieprz (można zamiast wody dodać szklankę wywaru jarzynowego) i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia naczynie odkryć i odparować nad-miar płynu. Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokrajać w ukośne romby, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier do smaku i ugotować. Mąkę podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, rozprowadzić wywarem z fasolki (sos powinien być konsystencji gęstej śmietany), doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny tub kwaskiem cytrynowym, cukrem, chwilę gotować na małym ogniu. Fasolkę odcedzić, wyłożyć ponownie do garnka; zalać sporządzonym sosem, mieszając zagotować. Fasolkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu położyć gorące porcje kaczki. Podawać z ziemniakami z wody, lub kluskami z dodatkiem zielonej sałaty, łagodnymi surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton