| Potrawa: Dzika kaczka nadziewana kaszą po litewsku | |
| Składniki: Składniki: I dzika kaczka 10 dag słoniny 5 dag tłuszczu sól pieprz.
Nadzienie: I szklanka ugotowanej na syp-ko kaszy gryczanej 10 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków 1 jajko 3 dag masła 1 cebula po 1 małej marchewce i pietruszce po 1 łyżce drobno pokrajanej zielonej pietruszki i koperku sól pieprz.
Zalewa: 150 ml octu 300 ml wody 10 dag cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu I-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrajaną w plasterki cebulą, zmiażdżonymi przyprawami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu kaczkę osączyć, powycierać, natrzeć solą i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, namoczyć w przegotowanej i chłodnej wodzie, później w tej samej wodzie ugotować je i drobno pokrajać.
Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać i ze-trzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Na roztopionym maśle przesmażyć rozdrobnione warzywa, grzyby, koperek i zieloną pietruszkę, stale mieszać, aby składniki równomiernie się zrumieniły.
Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać podsmażone jarzyny z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem (gdyby nadzienia było zbyt mało dodać więcej kaszy gryczanej), składniki wymieszać. Do środka tusz-ki włożyć nadzienie, brzegi tuszki spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wywarem z grzybów, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nitki i plasterki słoniny, dalej piec do zrumienienia skórki.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje i po-dawać z dodatkiem ziemniaków, ostrych sałatek i surówek. Oddzielnie podać doprawiony sos (nadmiar tłuszczu zdjąć) w sosjerce. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|