strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Dzika kaczka nadziewana kaszą po litewsku
Składniki:
Składniki: I dzika kaczka
10 dag słoniny
5 dag tłuszczu
sól
pieprz. Nadzienie: I szklanka ugotowanej na syp-ko kaszy gryczanej
10 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
1 jajko
3 dag masła
1 cebula
po 1 małej marchewce i pietruszce
po 1 łyżce drobno pokrajanej zielonej pietruszki i koperku
sól
pieprz. Zalewa: 150 ml octu
300 ml wody
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
I-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrajaną w plasterki cebulą, zmiażdżonymi przyprawami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu kaczkę osączyć, powycierać, natrzeć solą i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Przygotować nadzienie: grzyby umyć, namoczyć w przegotowanej i chłodnej wodzie, później w tej samej wodzie ugotować je i drobno pokrajać. Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać i ze-trzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Na roztopionym maśle przesmażyć rozdrobnione warzywa, grzyby, koperek i zieloną pietruszkę, stale mieszać, aby składniki równomiernie się zrumieniły. Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać podsmażone jarzyny z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem (gdyby nadzienia było zbyt mało dodać więcej kaszy gryczanej), składniki wymieszać. Do środka tusz-ki włożyć nadzienie, brzegi tuszki spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wywarem z grzybów, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nitki i plasterki słoniny, dalej piec do zrumienienia skórki. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje i po-dawać z dodatkiem ziemniaków, ostrych sałatek i surówek. Oddzielnie podać doprawiony sos (nadmiar tłuszczu zdjąć) w sosjerce.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton