strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant w sosie koperkowym
Składniki:
Składniki: 1 bażant (może być stary)
1 pęczek włoszczyzny
5 dag cebuli
5 ziaren pieprzu
i goździk
1 listek laurowy
sól
pieprz. Sos: 1 pęczek koperku
4 dag masła
3 dag mąki
pól szklanki śmietany
sok z cytryny
Vegeta.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, umyć. Włożyć do garnka: porcje bażanta, jarzyny, listek laurowy, goździk, posolić, oprószyć lekko pieprzem i zalać wrzącą wodą (tylko przykryć składniki) i gotować na małym ogniu. Miękkie porcje mięsa wyjąć, wywar przecedzić, od-parować aż do uzyskania około pół litra wywaru, ochłodzić. Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę (jasnozłoty kolor), rozprowadzić wy-warem z bażanta, doprawić Vegeta do smaku i gotować około 5 minut na małym ogniu stale mieszając, aby sos nie przypalił się. Następnie do sosu dodać śmietanę, drobno posiekany koperek, do smaku do-prawić sokiem z cytryny„ solą i pieprzem. Porcje mięsa włożyć do sosu, podgrzać i podawać z ziemniakami puree, ugotowanym na sypko ryżem, marchewką z groszkiem, szparagami, cykorią, zieloną sałatą, papryką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton