strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z jelenia myśliwska
Składniki:
1
5 kg udźca
150 g myśliwskiej kiełbasy
3 łyżki tartego chrzanu
3 kromki czerstwego razowego chleba
150 g pieczarek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonego jałowca
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mąki. Marynata: pół szklanki octu winnego
pół szklanki czerwonego wina
otarta skórka z 1 cytryny
po 4-5 ziarenek ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1 goździk.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Mięso oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, po-la, go sypać solą, pieprzem i jałowcem. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić marynatą, oprószyć lekko mąką i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą. Pod koniec duszenia dodać do mięsa pokrojone w paseczki ć, pieczarki i plasterki kiełbasy., Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Starty razowy chleb wymieszać z resztą marynaty i chrzanem, dodać do sosu spod mięsa, wymieszać, podgrzać. Mięso polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton