strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant nadziewany pieczarkami
Składniki:
Składniki: 1 miody bażant
10 dag słoniny
5 dag tłuszczu
sól
pieprz
majeranek. Nadzienie: 30 dag pieczarek
5 dag cebuli
5 dag masła lub margaryny
1 pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki
i bulka
1 jajko
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem, oprószyć pieprzem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: pieczarki i cebulę oczyścić, umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, gdy puszczą sok - dodać sól i pieprz, ochłodzić. Bułkę namoczyć w mleku, od-cisnąć rozdrobnić widelcem. Do podsmażonych grzybów dodać bułkę, jajko, drobno posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku. Składniki dobrze wymieszać i włożyć do wnętrza tuszki bażanta, zaszyć. Bażanta obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, skropić paro-ma łyżkami wrzącej wody i wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą; później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nitki i plasterki słoniny, aby skórka równo-miernie zrumieniła się. Do potrawy podać frytki, ziemniaki drążone lub puree, zieloną sałatę, sałatkę z papryki lub cykorii, kom-pot francuski.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton