strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant nadziewany ryżem i śliwkami
Składniki:
Składniki: 1 bażant
10 dag słoniny
5 dag tłuszczu
sól
pieprz. Nadzienie: 15 dag suszonych śliwek
4 łyżki ryżu
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka masła
sól.
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć lekko pieprzem i pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: śliwki umyć w ciepłej wodzie, przekrajać na pół, usunąć pestki. Ryż podgotować na sypko w wodzie z dodatkiem soli, masła, przyprawy do piernika. Miękkawy ryż wymieszać ze śliwkami, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Przygotowane nadzienie włożyć do wnętrza bażanta, brzegi jamy brzusznej zaszyć białą, bawełnianą nitką. Tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Z miękkie-go bażanta zdjąć nici, słoninę i wstawić ponownie do piekarnika, aby skórka pięknie, równo-miernie zrumieniła się. Porcje bażanta podawać z ziemniakami puree, zieloną sałatą, cykorią, jasnym kompotem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton