strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant pieczony z cykorią
Składniki:
Składniki: 1 młody bażant
5 dag masła lub margaryny
8 średniej wielkości cykorii
200 ml gęstej śmietany
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
2 dag masła do smażenia cykorii.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Bażanta włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Cykorię umyć, dobrze osączyć z wody, wyciąć głąby, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Następnie cykorię położyć obok bażanta, masłem ze smażenia cykorii polać bażanta, brytfannę przykryć i da-lej piec przez dalsze 15-20 minut. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i szczyptą pieprzu i polać nią potrawę, brytfannę przykryć, jeszcze przez parę minut przetrzymać w nagrzanym piekarniku, aby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu. Porcje bażanta podawać obłożone cykorią i polane sosem z dodatkiem ryżu, ziemniaków drążonych, jasnych kompotów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton