strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant pieczony z winogronami
Składniki:
Składniki: 1 młody bażant
5 dag masła. 20 dag drobnej cebuli. szczypta cynamonu. 50 dag ciemnych winogron
pół szklanki soku wino-gronowego (naturalnego
bez dodatku cukru)
pół szklanki czerwonego
wytrawnego wina
sól.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, cynamonem tylko wnętrze tuszki i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Winogrona opłukać w cieplej wodzie i dobrze osączyć, owoce oderwać od szypułek. Do jamy brzusznej bażanta włożyć 10 dag winogron i położyć w płaskim żaroodpornym naczyniu lub rondlu, obłożyć obraną i pokrajaną w ćwiartki cebulą, całość po-lać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając gorącym kompotem. Pod koniec pieczenia na cebuli położyć pozostałe winogrona, całość skropić winem i piec przez dalsze 10-15 minut. Miękkiego bażanta wyjąć i podzielić na porcje. Winogrona i cebulę wyjąć, nadmierną ilość sosu odparować, doprawić do smaku i ponownie włożyć winogrona i cebulę. porcje bażanta podawać obłożone winogronami i cebulą, polane sosem z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub bagietki
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton