strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant w sosie pomarańczowym
Składniki:
Składniki: 50 dag ugotowanego mięsa z bażanta. 1 łyżka oleju
10 dag cebuli
2/3 szklanki soku z pomarańczy (bez cukru)
sok z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sosu sojowe-go
sól
pieprz
2 łyżki keczupu
odrobina cukru.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki, włożyć do głębokiej patelni lub płaskiego rondla i zeszklić (podsmażyć) na oleju. Następnie do cebuli wlać sok z pomarańczy, keczup, 2-3 łyżki soku z cytryny, sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naczynie przykryć i dusić przez 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w paru łyżkach zimnej wody i dodać do sosu stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Mięso pokrajać w kostkę, włożyć do sosu, zagotować stale mieszając. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem, ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton