strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant pieczony z kukurydzą i selerem
Składniki:
Składniki: 1 młody bażant
1 mała konserwa kukurydzy
1 seler naciowy (około 40 dag)
5 dag margaryny lub masła. 10 dag słoniny
sól
pieprz
curry
cytryna
cukier
pół szklanki rosołu lub wywaru.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą i lekko curry, oprószyć pieprzem i wstawić na 2 godziny do chłodnego miejsca. Następnie tuszkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą, białą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając zalewą z kukurydzy. Z miękkawego bażanta zdjąć nitki, słoninę. Seler naciowy oczyścić, umyć, pokrajać na kawałki długości 2-3 cm i położyć na dnie brytfanny obok bażanta, oprószyć solą i pieprzem, na wierzchu posypać kukurydzą, podlać rosołem lub wywarem i dalej piec do miękkości. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje, sos z jarzynami doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, sokiem z cytryny i cukrem. Porcje bażanta podawać obłożone warzywa-mi i polane sosem, z dodatkiem ziemniaków z wody, ryżu ugotowanego na sypko, kompotu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton