strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT PANIEROWANY
Składniki:
Do tej potrawy nadają się tylko bardzo młode bażanty. Składniki: 1 bażant
1 jajko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką. Tuszkę podzielić na porcje, posolić, oprószyć papryką i pieprzem, wstawić na 2 godziny do chłodnego miejsca. Przygotować panierkę: w jednym talerzu mąkę, w drugim - roztrzepane jajko, w trzecim talerzu przesianą bułkę tar-tą. Każdą porcję mięsa obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, położyć na deseczce, przygnieść otwartą dłonią, aby panierka nie odpadł w czasie smażenia. Natychmiast smażyć w rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1-2 minuty, aby mięso równomiernie usmażyło się i było soczyste. Świeżo usmażone porcje bażanta podać z frytkami, ryżem doprawionym na ostro. Su-to posypać koperkiem lub zieloną pietruszką. Uzupełnieniem będą szparagi, żurawiny smażone z gruszkami, mizeria lub zielona sałata. Można podać również kompot z brzoskwiń lub moreli.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton