strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANCIE KĄSKI W CIEŚCIE PIWNYM
Składniki:
Składniki: 1 dorodny miody bażant
25 dag smalcu
sól
papryka słodka. Ciasto: 20 dag mąki
3 jajka
2 szklanki jasnego piwa
1 zmiażdżone ziarno jałowca
sól
pieprz. Zaprawa: po 5 dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
1 listek laurowy
2 łyżki oleju
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dobrze osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę pokrajać w drobną kostkę) i wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami, cukrem i olejem, aż jarzyny puszczą sok. Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką i natrzeć przygotowaną zaprawą z jarzyn, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, obsypać pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego (do +7°C) miejsca na 2 dni. Po wyjęciu bażanta szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wy-mieszać z przyprawami. Jajka umyć, wybić do piwa, posolić i przez chwilę ubijać trze-paczką, dodać do mąki i łyżką wyrobić gładkie ciasto. Bażanta podzielić na małe cząstki „kąski" (większe kości wyjąć), maczać w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu. Gdy kąski zrumienią się, przełożyć do brytfanny i wstawić do ciepłego piekarnika na 10-15 minut, aby „doszły", czyli dopiekły się w środku. Podawać z frytkami, wykwintnymi sałatka-mi owocowymi i jarzynowymi. Bażancie kąski można też podawać jako gorącą przy-stawkę.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton