strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT W-ŚMIETANIE
Składniki:
Składniki: 1 bażant
2 dag masła
1 szklanka śmietany
?0 dag słoniny
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa. Bażanta oskubać z piór
opalić
wypatroszyć
umyć
osączyć z wody.
Sposób przygotowania:
Czosnek rozetrzeć z solą (można zrezygnować z czosnku). Tuszkę natrzeć solą z pieprzem . (ewentualnie czosnkiem), odrobiną sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej (można nie dodawać imbiru i gatki) i wstawić na ?_-3 godziny do chłodnego miejsca. Później tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką bawełnianą lub lnianą, włożyć do brytfanny polać stopionym masłem. i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia skrapiać bażanta początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Prawie miękkiego bażanta wyjąć, zdjąć nici i słoninę. podzielić na porcje, ponownie włożyć do .brytfanny, dodać śmietanę i wstawić do piekarnika. Gdy bażant będzie miękki, dodać zieloną pietruszkę, sos doprawić do smaku. W razie potrzeby sos można zagęścić dodając łyżeczkę mąki rozprowadzonej niewielką ilością zimnej wody i całość zagotować. Podawać z kluskami półfrancuskimi. makaronem wstążkami, ryżem z dodatkiem kalafiora. fasolki szparagowej i surówkami, np. z czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton