strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT Z ROŻNA
Składniki:
Składniki: 1 miody bażant
2-3 gałązki pietruszki
10 dag słoniny
2 ząbki czosnku (można 2-3 ziarna jałowca)
papryka w proszku (może być ostra)
sól.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić włosy, wypatroszyć, umyć, dokładnie osączyć zwody. Czosnek rozetrzeć z solą (można nie dodawać czosnku), wymieszać z papryką i tą mieszanką natrzeć tuszkę wewnątrz i zewnątrz, położyć w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Słoninę pokrajać w cienkie plastry. Do wnętrza tuszki włożyć gałązki zielonej pietruszki, plasterki słoniny przypiąć wykałaczkami. Następnie piec na rożnie stale obracając, pod koniec pieczenia można zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę. Po Upieczeniu, bażanta podzielić na porcje. Podawać z pieczarkami z rusztu, zieloną sałatą, z frytkami lub białym pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton