strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Szynka z warchlaka na gorąco
Składniki:
Szynka z warchlaka
50 g masła
1 łyżka soli
1 łyżeczka saletry. Marynata: 1 szklanka octu
1 szklanka wody
3-4 listki laurowe
po 1 łyżeczce estragonu i rozmarynu
4-5 goździków
sok i otarta skórka z 1 cytryny. Sos: 50 g masła
1 łyżeczka mąki
1 wymoczony śledź
sok z 1 cytryny
1 kieliszek wina
po szczypcie cukru
soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną, pozbawioną kości szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i saletrą, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Następnie przełożyć szynkę do garnka, wlać szklankę wody i marynatę, gotować 2,5-3 godzin. Gdy miękka, wyjąć, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem i wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. ' Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić szklanką przecedzonego wywaru, dodać sok z cytryny i drobno posiekanego śledzia, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, wlać białe wino, wymieszać, podgrzać. Szynkę pokroić w ukośne plastry. Podawać polaną przetartym przez sito sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton