strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT PIECZONY Z BANANAMI
Składniki:
Składniki: 1 bażant
10 dag słoniny
5 dag sklarowanego masła
pół szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka rumu
50 dag bananów
sól
pieprz
imbir.
Sposób przygotowania:
Oskubanego z piór i opalonego nad ogniem skruszałego bażanta wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić na 2-3 godziny do chłodnego miejsca. Tuszkę bażanta naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać połową sklarowanego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, często skrapiając winem wymieszanym z odrobiną imbiru (można nie dodawać imbiru), później wytworzonym sosem. Banany umyć, obrać ze skórki, skropić rumem, obsmażyć na pozostałym maśle, osączyć z tłuszczu, pokrajać w krążki. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje, sos doprawić do smaku. Porcje bażanta podawać polane sosem z pieczenia, obłożone krążka-mi bananów, z dodatkiem frytek, ziemniaków drążonych, ryżu ugotowanego na sypko, zieloną sałatą, surówką z cykorii lub papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton