strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT NADZIEWANY ZIELONYM GROSZKIEM
Składniki:
Składniki: 1 bażant
25 dag zielonego groszku
5 dag bulki tartej
10 dag słoniny
2 dag masła
1 łyżka tłuszczu do pieczenia
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietrusz-ki
cukier. Bażanta oskubać z piór
opalić nad ogniem
wypatroszyć
umyć
dobrze osączyć z wody
natrzeć solą i pieprzem
pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: groszek ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ugotowany groszek wymieszać z masłem, bułką tartą i zieloną pietruszką, doprawić do smaku solą. Przygotowane nadzienie włożyć do jamy brzusznej bażanta, brzegi tuszki spiąć wykałaczkami lub zaszyć bawełnianą nitką. Słoninę po-krajać w cienkie plasterki i obłożyć nimi tuszkę bażanta, obwiązać nitką i włożyć do brytfanny, skropić roztopionym tłuszczem. Brytfannę z bażantem wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia tuszkę skrapiać początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Miękkiego bażanta wyjąć, zdjąć nici (wykałaczki), słoninę, podzielić na porcje, sos doprawić do smaku. Porcje mięsa podawać razem z nadzieniem, z dodatkiem ziemniaków, sałatki z pomidorów. Sos podać od-dzielnie w sosjerce.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton